...

Bikefitting

bikefitting iets voor jou?

Heb je last van tintelende of slapende tenen, gevoelloze handen (regelmatig eens losschudden), zadelpijn, knieproblemen, lage rug-, nek- of schouderklachten tijdens of na een rit? Misschien wil je deze ongemakken wel net voorkomen en eventuele blessures vermijden. Ontspannen en pijnvrij fietsen staat of valt met een fiets die volledig op jouw lichaam en houding is afgesteld. 

Ben je een fervente mountainbiker, enthousiaste recreatieve fietser of een forenser die elke dag van en naar het werk fietst?  Welk soort fietser je ook bent, al wie veel tijd op de fiets doorbrengt heeft baat bij een professionele bikefitting. Het is dé sleutel tot comfortabel en efficiënt fietsen.

Een fiets die past bij je lengte, flexibiliteit en rijstijl is een fiets waar je graag op rijdt. Wij gaan samen met jou op zoek naar je ideale fietspositie en bieden je oplossingen op maat. 

Onze shortcuts

intakegesprek

Prestatie, plezier, afstand, techniek … Wat zijn jouw verwachtingen? De zoektocht naar jouw optimale fietspositionering begint met een uitgebreid verkennend gesprek. Deze intake helpt ons een beeld te vormen van jouw individuele situatie. Je mag je aan de volgende vragen verwachten …

  • Welk type fietser ben je?
  • Hoe vaak en hoe lang zit je in het zadel?
  • Wil je bepaalde ongemakken verhelpen of voorkomen of gewoon je rijcomfort verhogen?
  • Heb je specifieke doelstellingen?
  • Heb je een voorgeschiedenis van klachten of blessures?

De verkregen info is de basis van en de start voor jouw persoonlijke bikefitting.

1
2

screening & meting

Verschillende factoren bepalen je correcte houding op de fiets. Jouw bodyshape en lichaamshouding zijn uniek. Een anatomische screening helpt ons om de limieten van jouw lichaam te bepalen. We letten op je algemene lichaamshouding, detecteren een eventueel beenlengteverschil en analyseren je voetbiomechanica. Daarnaast voeren we lenigheidstesten uit, bepalen we de mobiliteit van je gewrichten en testen we de flexibiliteit en de stabiliteit van je spiergroepen.
De inzichten die we met deze screening opdoen vertellen ons hoe jouw lichaam zich gedraagt op de fiets en laat ons toe om specifieke, op jouw lichaam gerichte, aanpassingen te doen.

analysefietspositie

Een goede bikefitting begint met de analyse van je huidige fietspositie. We meten je fiets en schoenplaatjes op. We kijken naar de interactie van jouw lichaam met je fiets en brengen je huidige fietspositie in kaart. Na een eerste algemene visuele check maken we gebruik van markers en goniometer om de gewrichtshoeken tijdens het bewegen te bepalen.

Voor deze metingen zetten we je op je eigen fiets. Die monteren we op onze indoor smarttrainer, die we zo instellen dat je enkel je gebruikelijke wattages moet wegtrappen. Je ideale fietshouding hangt immers samen met de inspanning die je levert. 

 
3
4

aanpassingen & verslag

We beschikken nu over voldoende gegevens. Tijd om de theorie in de praktijk om te zetten en jouw ideale positie op je fiets te realiseren!

Statische bikefit:
Op basis van ons eigen meetsysteem bepalen we je theoretisch meest optimale fietspositie en testen deze uit.

Dynamische bikefitting:
Nu ga je zelf de fiets op voor de uiterst belangrijke finetuning. Tijdens het fietsen gaan we de limieten van je spieren en vezels opzoeken en ga je merken dat 2mm meer of minder wel degelijk een verschil kan maken.
Mogelijks moeten er een aantal aanpassingen gebeuren aan de volgende fietsonderdelen.

Op een fiets zijn er slechts drie contactpunten met je lichaam: het zadel, het stuur en de pedalen. Ze zijn alle drie verstelbaar en laten ons toe je fiets aan te passen aan jouw perfecte fietshouding.

PEDALEN

De basis moet goed zitten. Daarom beginnen we bij je voeten en optimaliseren we het contact met je pedalen. We stellen je schoenplaatjes correct af.  Sommige kwaaltjes of problemen lossen we op met inlegzolen, cleat wedges of leg shims.

ZADEL

Om je zadel perfect af te stellen houden we rekening met drie instellingen: hoogte, kanteling en terugstand (setback). Soms raden we ook een ander zadel aan, eentje dat past bij jouw flexibiliteit en houding op de fiets.

STUUR(PEN)

Voor meer controle en rijcomfort is een optimale greep op de shifters essentieel. Het stuur en de stuurpen passen we aan tot de hoogte, vorm en positie van het stuur perfect is. Is de lengte van je stuurpen niet goed en probeer je best een andere stuurpenlengte uit? Geen probleem. Een simulatie is tijdens de bikefit altijd mogelijk. Eventuele definitieve aanpassingen aan je fiets gebeuren altijd in samenspraak met jou.

Op het einde van de rit bezorgen we je een verslag en je fietsafstellingen voor en na de bikefit. Je gaat naar huis met een optimaal afgestelde fiets of met richtlijnen voor de aankoop van een nieuwe fiets.

opvolging & korte en langetermijn

We zetten de puntjes op de i en laten het niet bij één bezoek aan ons meetcentrum. Een indoor test op een fietstrainer is één ding. Enkele uurtjes in het zadel op de weg is iets helemaal anders. 

Je bikefit zal in het begin misschien anders aanvoelen. Dit is heel normaal. Geef je lichaam en je spieren de tijd om zich aan je nieuwe fietspositie aan te passen. Weet dat hier wel enkele weken overheen gaan. Moest je na die aanpassingsperiode toch nog last ondervinden, kan je terug contact opnemen voor een gratis check-up

Een lichaamsmeting blijft 5 jaar geldig en gedurende die periode bieden we een gratis service om je via mail met fietsadvies bij te staan bij de aankoop van een nieuwe fiets. Je moet zelf je verslag met meetgegevens bewaren en als bijlage verzenden bij eventuele vragen.

5

interesse?

Contacteer mij voor verdere toelichtingen en info of maak onmiddellijk een afspraak